نظام مهندسی ساختمان استان کرمانشاه
نظام مهندسی ساختمان استان کرمانشاه

سالروز زلزله سرپل ذهاب در ۲۱ آبان ماه

در ساعت ۲۱ و ۴۸ دقیقه روز ۲۱ آبان ماه ۱۳۹۶  زمین لرزه ای با بزرگای گشتاوری ۳/۷ در فاصله ۱۰ کیلومتری ازگله و حدود ۳۷ کیلومتری شمال غرب شهرستان سرپل ذهاب از استان کرمانشاه، واقع در مرز ایران و عراق به وقوع پیوست. زلزله سرپل ذهاب طی ۲۷ سال گذشته کاملاً بی‌سابقه بود و در عین حال «لرزش محسوس» در ۱۶ استان کشور و ۸ کشور همسایه ایران و عراق را به همراه داشت و علاوه بر استان‌های غربی کشور همچون کرمانشاه، کردستان و ایلام، زمین‌لرزه در استان‌های تهران، لرستان، مرکزی، اصفهان، زنجان، همدان، چهارمحال‌وبختیاری، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، بوشهر، خوزستان و هرمزگان نیز احساس شد.این درحالی است که در همان زمان وقوع زلزله، علاوه بر ایران وعراق، بخش‌هایی از کشورهای کویت، ارمنستان، آذربایجان، گرجستان، عربستان، قطر، بحرین و لبنان، نیز  لرزید. این زمین‌لرزه به لحاظ طبقه‌بندی از نظر «شدت زلزله» و «میزان لرزش زمین» در گروه زلزله‌های «خیلی قوی» قرار گرفت.در نهایت، در اثر زلزله سرپل ذهاب حداقل هشت شهر (قصر شیرین، ازگله، ثلاث باباجانی، گیلان غرب، سرپل ذهاب، دالاهو، اسلام آباد غرب و جوانرود) و ۱۹۳۰ روستا دچار آسیب شدند.
در زلزله سرپل‌ذهاب، ۱۲ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی به صورت ۱۰۰ درصد تخریب شد و ۱۵ هزار واحد مسکونی نیازمند تعمیر بودند. حدود ۱۸ هزار واحد مسکونی در این زلزله کاملاً تخریب شدند و به حدود ۵۰ هزار واحد مسکونی نیز خسارت جدی وارد شد. که در این میان، مسکن مهر سرپل ذهاب و مسکن مهر اسلام‌آباد غرب بیشترین آسیب‌ها را دیدند و به‌کلی ویران شدند.
پس از زمین‌لرزه سر پل ذهاب توجه جامعه مهندسی ساختمان کشور  به موضوع اجزای غیرسازه‌ای و دیوارهای جداکننده و پیرامونی ساختمان‌ها معطوف شد و حاصل این توجه پیوست ششم آیین‌نامه ۲۸۰۰ می‌باشد که تحت عنوان طراحی لرزه‌ای و اجرای اجزاء غیرسازه‌ای معماری در اختیار جامعه مهندسی ساختمان قرار گرفت.
امید است که با رعایت هر چه بیشتر مقررات ملی ساختمان و تبدیل شدن آن به یک فرهنگ ،  علاوه بر ارتقا کیفی ساخت و سازها ،  خطرات و خسارات ناشی از زلزله ها  کاهش چشمگیری یابد.


نویسنده : روابط عمومی

نظرات 0